Struny podzimu, festival, který představuje trendy současné hudby, se pouští i do zkoumání současné hiphopové scény. V minulých ročnících festival uvedl skupiny Young Fathers a Shabazz Palaces, letos se poprvé pražskému publiku představí Kaliforňan Open Mike Eagle.

Zahraje skladby ze svého nejnovějšího alba Brick Body Kids Still Daydream, které kritici označují jako jeho dosud nejsilnější nahrávku a kultovní magazín Rolling Stone jej zařadil mezi 50 nejlepších alb roku 2017. Jde o desku věnovanou zbouranému sídlišti v Chicagu, kde rapper vyrůstal. České publikum tak má první příležitost seznámit se s alternativním hiphopovým stylem Eagla, pro nějž je typický ležérní flow a lyrické vzlety fantazie, díky kterým ho mnozí řadí do žánru takzvaného art rapu.

Všestranný umělec

Michael W. Eagle II., jak se hiphoper vystupující jako Open Mike Eagle jmenuje, se narodil v roce 1980 v Chicagu. V současné době žije v Los Angeles a krom samostatné tvorby je členem uskupení Project Blowed a Thirsty Fish and Swim Team. Eagle původně vystudoval psychologii, pracoval v neziskových organizacích. Až později se začal plně věnovat hudbě.

První album vydal s uskupením Thirsty Fish v roce 2007. O tři roky později se zrodila jeho první sólová deska Unapologetic Art Rap. V roce 2017 vydal své nejvíc ceněné album - Brick Body Kids Still Daydream, konceptuální projekt věnovaný chicagskému bydlení pro chudé.

Mike Eagle pracuje také pro televizi, uvádí wrestlingové pořady a rovněž vlastní pořad ve stylu stand up comedy, The New Negroes.

Fanoušci hiphopu se rozhodně mají na co těšit.