Ve středu 19. října se v Domě čtení, tedy v pobočce v Ruské ulici, odehraje zajímavá diskuze. Básnířka Olga Stehlíková a prozaik Marek Šindelka totiž budou hovořit o národní literatuře. Máme ale vůbec dnes něco jako národní literaturu a v čem má šanci stát se „světovou“ podle aktuálních měřítek? Jak se čtenářská měřítka této světovosti střetávají s měřítky literárních kritiků a vědců? O těchto i dalších otázkách se leccos dozvíte, pokud si tuto diskusi nenecháte ujít.

Vítězný film z Karlových Varů

Jestliže se vám nechce diskutovat, zastavte se ve středu v Ústřední knihovně na Mariánském náměstí. Bude se zde promítat maďarský film Rodinné štěstí, který na letošním filmovém festivalu v Karlových Varech získal cenu za nejlepší herecký výkon, i hlavní cenu za nejlepší film. Živě a autenticky vykreslené rodinné setkání, které se z krátké návštěvy protáhne na neurčito, natočil maďarský režisér Szabolcs Hajdu, který si ve snímku zahrál i se svou ženou a dětmi.

Naučte se kreslit komiksy

Ve čtvrtek je připravena akce pro milovníky kresleného čtení. Jde o komiksový workshop, ve kterém se účastníci spolu s lektory leccos naučí o kresbě postav, akcích v komiksu, o tom, jak se kreslí scénáře. Dozvíte se ale také, jak na různé komiksové žánry jako je komiksový strip, manga anebo superhrdinský komiks.

Mediální manipulace a my

Pokud chcete vědět, co se skrývá mezi řádky, je tu přednáška nazvaná Jak číst mezi řádky a nebýt manipulován. Přednese ji novinář Milan Vidlák, který prozradí, jak vzniká mediální realita, jak se v ní vyznat a nenechat sebou manipulovat. Což se v dnešním světě více než hodí.

Humbuk, sen každého knihomola

Chtěli jste někdy zůstat v knihovně i po zavírací době? V pátek 21. října se vám to povede. V Ústřední knihovně totiž probíhá Tradiční humbuk. Koncerty, divadlo, workshopy, hry a soutěže, dobrá káva, a miliony knížek pro ty, kteří mají takovou závislost na čtení, že by v knihovně nejradši nocovali. Akce probíhá od 19:30 do 22:00 hodin.

 

Podívejte se na webové stránky: www.mlp.cz