Prostřednictvím výstav současného mezinárodního a českého umění otevírá Centrum současného umění DOX aktuální témata. Před deseti lety zahájilo Centrum svou činnost výstavou s názvem Vítejte v kapitalismu. Současná expozice na ni navazuje a netradiční formou poukazuje na jeden z největších nešvarů současnosti – lhostejnost vůči tomu, co se nás bezprostředně netýká.

Cvičme v rytmu současné doby

Holandský umělec Erik Kessels proměnil více než 600 metrů čtverečních výstavní plochy ve svéráznou tělocvičnu, respektive v interaktivní instalaci. Návštěvníci si v ní mohou doopravdy zacvičit, ale místo úniku před „zlým světem venku“ jsou zde konfrontováni s nepříjemnými tématy, jako je migrace, terorismus, fake news a média.

Ve světové premiéře je zde vystaven projekt izraelské multimediální umělkyně Elinor Milchan Lásko, ozvi se, interaktivní instalace Nalevo či napravo kubánsko-amerického umělce Antuana Rodrigueze, jehož kurátorkou je Marisa Caichiolo, nebo soubor soch slovenského umělce Viktora Freša. Svou troškou přispěl i kurátor a umělec Kessels.

Výstava tak spojuje možnost potrénovat si fyzičku i pomoci světu – pokud budeme o problémech přemýšlet a ne je přecházet, možná se těžké časy dají ještě zvrátit. Alespoň podle Kesselse tu taková možnost stále je.