Jde o nejslavnější exponáty zemských muzeí České republiky, které jsou poprvé vystaveny společně. „Takovou šanci vidět je pospolu budou mít lidé možná až za sto let,“ uvedl ředitel Národního muzea Michal Lukeš. Výstava se koná v nové budově a po jejím skončení poputuje do Brna. Za tři týdny vidělo unikáty ve Slezském zemském muzeu, kde výstava už proběhla, na 11 tisíc lidí, což je třetina běžné roční návštěvnosti.

Využijte možnosti slevy

Výjimečnou událost slaví Národní muzeum i speciálním zvýhodněným prázdninovým vstupným. Kupon s 20% slevou je ke stažení ve formátu pdf na webových stránkách Národního muzea www.nm.cz. Vytištěný nebo v mobilním zařízení stažený kupon stačí ukázat u pokladny v vové budově Národního muzea. Zvýhodněná cena zahrnuje vstupné na všechny výstavy, které zde probíhají.

Poklady opustily trezor

Putovní výstava Unikáty zemských muzeí je součástí projektu Strážci paměti: 200 let muzejnictví v České republice, kterým tři zemská muzea slaví kulaté výročí své existence. Po první zastávce v Opavě přináší výstava nejvzácnější předměty českých muzejních sbírek i do Prahy na půdu Národního muzea. Ikony českého muzejnictví jsou takto společně prezentovány v Národním muzeu vůbec poprvé v jeho historii, většinu času jsou uloženy v ochranných trezorech nebo depozitářích.

Vyměnili si kopie

Při příležtosti zahájení výstavy si ředitelé Národního Muzea Praha Michal Lukeš a Moravského zemského muzea Martin Reissner vyměnili kopie svých nejvzácnějších exponátů.  Praha má tak kopii Věstonické Venuše a Brno má k dispozici kopii hlavy Kelta.