Leitmotivem pro 11. ročník tohoto divadelního svátku jsou výročí spojená s Národním divadlem. Letos se totiž tato výjimečná noc pojí s významným výročím – uplyne 140 let od znovuotevření Národního divadla po ničivém požáru ze srpna roku 1881.

A na co se můžete těšit v Praze?

V metropoli se do divadelní noci zapojí téměř třicítka divadelních scén. Od těch největších, až po ty komornější, či alternativnější. Program je koncipován pro širokou veřejnost a na své si přijdou i ti nejmenší. Vybíráme pro Vás několik tipů...

Národní divadlo

  • Ve své historické budově nabídne hravý program o požární bezpečnosti „NeBezpečné Národní“. Během dne bude v Anenském areálu několikrát uveden „Divadelní žár!“, interaktivní program, který ve spolupráci s uměleckými soubory Baletu, Činohry a Opery připravují lektoři Národního divadla „Oheň je jednoznačně vášeň, touha, nadšení, pohon, energie, teplo, žár… zahořet můžeme láskou i nenávistí“.
  • Ti z Vás, kteří se rozhodnou zavítat do Anenského areálu, nepřijdou o možnost nahlédnout do Divadelního a Hudebního archivu Národního divadla v rámci procházky „Badatelská zákoutí“.

Studio Dva

  • V rámci večera pořádá od 17:00 do 20:00 hodin „Garážový výprodej“, na kterém bude možné před likvidací zachránit zajímavé kousky z vyklizených skladů. Tzv. za hubičku pouze v tento den můžete získat např. trička k inscenacím, CD a plakáty. Najdete zde mnoho skvělých kousků za ty nejnižší možné ceny.

Divadlo X10 

  • Tento alternativní prostor uvede taneční performance „Devourer“ slovenské performerky a choreografky Alice Minar. Mezinárodní projekt zpracovává téma chamtivosti a je inspirovaný principy klaunské postavy a teorií černých děr.

Akce Noc divadel je součástí mezinárodního projektu European Theatre Night, který v roce 2008 odstartovala chorvatská umělecká scéna Noc Kazališta. Myšlenka společného divadelního svátku se postupně rozšířila do více jak desítky evropských zemí. V posledních letech do českých divadel v tuto výjimečnou noc zavítalo více než 50 tisíc lidí.

Veškeré další informace včetně programu konkrétních divadel jsou k dispozici zde.

Pozn. Upozorňujeme, že prohlídky a návštěvy vybraných programových bodů jsou možné po předchozí rezervaci. Doporučujeme proto sledovat internetové stránky jednotlivých divadelních institucí.