Slavnostní zahájení festivalu se uskuteční ve čtvrtek 11. listopadu v pražském kině Lucerna. Bude spojeno s projekcí švédského dramatu Jak jsem se stal komikem. Citlivý snímek talentované Rojdy Sekerköz (Mladá modrá krev, Nepřestávej snít) byl natočen na motivy oblíbené knihy Jonase Gardella.

Švédskou kinematografii bude zastupovat i komedie Můj táta Marianne o proměně evangelického kněze, který se rozhodne stát tím, kým doopravdy je-ženou Marianne, jejíž existenci roky skrýval i před vlastními dětmi. Snímek Tady byla Britt-Marie, režijní debut švédské herečky s českými kořeny Tuvy Novotny, hlavní hrdinku zavede do malého městečka, kde na ni čeká v šedesáti třech letech druhá šance, stát se trenérkou místního dorosteneckého fotbalového týmu, i když fotbal ze srdce nesnáší. Chybět nebude ani vítězný film Febiofestu Charter, drama o matce, hledající cestu ke svým dětem. V komediálním dramatu Utíkej, Uje, utíkej! musí zase hlavní hrdina čelit nečekané vážné nemoci.

Z Norska budou na festivalu dva pozoruhodné snímky inspirované událostmi ze školního prostředí. Dále dokument Královna mizející říše, který zachycuje putování samice ledního medvěda a jejích mláďat v cestě za přežitím na Špicberkách, zatímco její domov stále taje. Konečně Pánský klub je příběh o mužském pěveckém sboru, pro něž je přátelství a zpěv nade vše.

Litvu reprezentuje režijní prvotina Tomase Smulkise Lidé, které známe, o hledání cest ke svobodě v neustále se měnící společnosti na pozadí horkých letních dní Vilniusu.

Festival se dlouhodobě snaží vyjít vstříc i divákům se sluchovým znevýhodněním. Všechny filmy jsou opatřeny barevně upravenými titulky, vhodnými pro neslyšící.

Podrobný program v kinech zde.