Fotoeseje je první retrospektivní výstava jednoho z nejvýraznějších světových fotografů Antonína Kratochvíla a také největší přehlídkou jeho celoživotního díla. „Výstava působí na emoce, zneklidňuje, transformuje s rafinovanými účinky a přesně dávkuje cílenou rezonanci labyrintu podob lidskosti i její odvrácené tváře,“ sdělila kurátorka Pavlína Vogelová.

Čtyři oddíly

Galerie hlavního města Prahy výstavu zasadila do prostoru gotického domu na Staroměstském náměstí. „Původně jsme uvažovali o tematické přehlídce v Domě fotografie, záhy jsme si ale uvědomili, že jde o tak mimořádné dílo a osobnost, která si zasluhuje toto důstojné místo,“ uvedla při otevření expozice ředitelka GHMP Magdalena Juříková.

Výstava je členěna do čtyř tematických oddílů - Člověk a příroda, Člověk a konflikt, Válka, Člověk a vize. Spojujícím prvkem je autorův celoživotní zájem o ústřední postavu člověka v různých prostředích, situacích, kontextech a podmínkách.

Historická svědectví

Kratochvílovy snímky většinou zdůrazňují obrazy strádání, zoufalství, odcizení, bolesti, smutku a bídy, stejně tak aroganci moci a její důsledky v různých končinách světa. Promítají historická svědectví celosvětových sociálních a civilizačních problémů, zachycují tragičnost humanitárních a přírodních katastrof či vyhrocené sociální problémy lidské společnosti i válečných konfliktů.

Celebrity i anonymní

Svůj rukopis otiskuje Kratochvíl také do portrétů celebrit šoubyznysu i lidí zcela neznámých, anonymních. „Tyto fotografie neoslavují konkrétní osoby, hrdiny či celebrity. Antonín Kratochvíl relativizuje krásu a vztahy, aby hledal a nacházel adekvátní vizuální formu pro hlubokou výpověď vnímání člověka jako podstaty bytí, jeho osobního i společenského prostoru a jeho smysluplného životního naplnění,“ doplnila k výstavě kurátorka Pavlína Vogelová.