Tvorba Bedřicha Dlouhého měla vždy široký záběr. Tento všestranný umělec se v jednom období věnoval spíše plastikám, v dalším kresbám. Typická je pro něj malba kombinovaná s jinými technikami.

Bedřich Dlouhý

Rodák z Plzně studoval keramiku a následně Akademii výtvarných umění. Stal se neodmyslitelným členem umělecké skupiny „Šmidrové“, kterou založil spolu s českým sochařem, kreslířem a grafikem Karlem Neprašem, dalším sochařem, malířem, grafikem a hudebníkem Janem Koblasou a hudebním skladatelem Rudolfem Komorousem. Působil také jako profesor na Akademii výtvarných umění v Praze.

Jeho díla se nacházejí v mnoha galeriích a soukromých sbírkách. Malířský rukopis Bedřicha Dlouhého je naprosto jednoznačný. O tom se můžete sami přesvědčit právě prostřednictvím této unikátní výstavy.

Moje gusto

„Věříme, že i touto cestou se výstava může zapsat do vaší paměti s nebývalou intenzitou, neboť její obsah je dosti univerzální a zároveň – se všemi těmi zdánlivě okrajově dotčenými tématy jako je environment, věda, historie, a nakonec i pomíjivost všeho také aktuální na to, aby nás právě v této době nenechala chladnými,“ sdělila k virtuální výstavě ředitelka GHMP Magdalena Juříková.

Expozice ukazuje přes 120 mimořádně rozmanitých děl. Mnohá patří k ikonickým a známým, jiná k méně známým i zcela neznámým a dosud nevystaveným.

„Třebaže je umělcův projev stylově nezávislý a různorodý, vždy mu jde o celek – výsledný obraz také jako celek koncipuje. V podání jsou proto všechny užité prvky rovnocenné: ať se jedná o malbu, kresbu, nalezené nebo vlastnoručně vytvořené předměty, reliéfní aplikace nebo o skryté světelné zdroje,“ uvedla kurátorka výstavy Mahulena Nešlehová.