Oslavy výročí

Přesné datum založení Společnosti vlasteneckých přátel umění připadá na 5. února 1796, kdy skupina osmi představitelů šlechtických rodů položila základy veřejné obrazárně, jedné z prvních v Evropě. Nedlouho poté založila také první uměleckou akademii v českých zemích, dnešní AVU.

Víkendový program návštěvníkům přiblíží důležitá díla i artefakty a zásadní dary a nákupy, kterými byly sbírky rozšiřovány. Připomene také jinou předchůdkyni dnešní NGP ⁠–⁠ Moderní galerii Království českého, která byla založena 6. srpna 1902. Připraveny jsou komentované prohlídky a krátké komentáře, i vícegenerační workshopy. Expozici 1939⁠–⁠2021: Konec černobílé doby oživí krátké tanečně-pohybové etudy studentů a studentek Konzervatoře Duncan centre. V prostoru ATLAS budou otevřeny dvě nové umělecké interaktivní instalace.

■ Podrobnosti na stránkách Národní galerie Praha.

 

Plán výstav NGP pro rok 2024

V březnu se ve Veletržním paláci představí skupinová výstava ​​Žádný pocit netrvá věčně. Sbírka solidarity ve Skopji. Ta vychází z unikátní sbírky Musea současného umění ve Skopji, reflektuje pomoc poskytnutou městu po zemětřesení v roce 1963 a přináší pohled na dějiny poválečného moderního umění.

​​V dubnu bude​ veřejnosti znovu zpřístupněn palác Kinských s výstavou Na led! Hokej a bruslení ve výtvarném umění.  Představí historii bruslení 17. a 18. století v Holandsku a jeho postupný přesun i do​ české krajiny​, kde se stalo nedílnou součástí života v zimě. Mapuje také vývoj hokeje a jeho význam jako součásti národní identity, přičemž prezentuje díla z různých sbírek a aktuální tvorbu inspirovanou tímto sportem.  K vidění bude zhruba 100 výtvarných prací napříč médii.

V půlce května se ve Valdštejnské jízdárně otevře výstava Od Michelangela po Callota. Umění grafiky manýrismu. Ta prezentuje manýrismus jako umělecký styl, jehož rafinovaná elegance, fantazie a symbolika vynikají právě v grafickém umění. Expozice mapuje vývoj manýristické grafiky, její experimenty a propojení s ostatními formami umění. Návštěvníci uvidí více než dvě stovky exponátů včetně kresby Michelangela Buonarrotiho. Výjimečná spolupráce s Musée du Louvre obsahuje zápůjčku unikátních děl, včetně Michelangelovy kresby, jež u nás zatím nebyla veřejně vystavena. 

Listopad bude ve Valdštejnské jízdárně patřit výstavě École de Paris: Umělci z Čech a meziválečná pařížská škola. Představí jména jako Georges Kars, Othon Coubine a François Maurice Eberl, kteří zaznamenali úspěch na pařížské umělecké scéně. Nabídne dosud neznámá díla a práce jiných světoznámých umělců včetně Modiglianiho a Soutina. Reflektuje charakteristická témata pařížské školy spojená s životem v této meziválečné metropoli a časově se vymezuje vznikem Československa a koncem první republiky.

■ Více informací na stránkách Národní galerie Praha.