Letenský kolotoč

Na koních a v autíčkách opraveného Letenského kolotoče se mohou děti i dospělí svézt až do října každý pátek, sobotu a neděli i o státních svátcích. Historická památka se nachází v Letenských sadech od roku 1894 a je unikátní díky koním potaženým pravou kůží.

„Nesmírně mě těší, že první sezóna ukázala, že velké úsilí o záchranu Letenského kolotoče mělo smysl a že zájem veřejnosti o kolotoč je mimořádný. Od 11. července do konce září 2022 se v něm svezlo 12 837 osob. Chtěl bych tedy popřát návštěvníkům kolotoče pěkné zážitky a ať si užijí atmosféru pražských atrakcí před sto lety, kterou kolotoč pamatuje,“ řekl Karel Ksandr, generální ředitel NTM.

Letenský kolotoč 2023

V provozu od 6. 4. do 8. 10. s možností prodloužení do 29. 10. podle klimatických podmínek

duben, květen, září a říjen

pátek-neděle + státní svátky

10:00 – 18:00

pauza 13:00 – 14:00

červen, červenec a srpen 
 

pátek-neděle + státní svátky

10:00 – 19:00

pauza 13:00 – 14:00

Vstupné na kolotoč je 100 Kč na osobu

Centrum stavitelského dědictví NTM v Plasích

Letošní rok je spojen s připomínkou 250. výročí narození majitele plaského panství Klementa Václava Lothara Metternicha, k vidění zde bude originál listiny z roku 1813 dokládající povýšení Metternichů do knížecího stavu. Kromě stálých expozic je zde výstava Fenomén Jawa aneb Jawa, jak ji neznáte, která je obměněnou reprízou výstavy poprvé představené v Praze, a výstava Tradiční stavitelství za císaře Franze Josefa, která vznikla ve spolupráci NTM a Fakulty stavební ČVUT v Praze. Od loňska je tady nová expozice, která prezentuje rozměrné funkční repliky středověkých stavebních strojů, a ve venkovním prostoru si lze do konce června prohlédnout nominované realizace soutěže Česká cena za architekturu 2022, kterou vyhlašuje Česká komora architektů.

Více na: www.muzeum-plasy.cz

Železniční depozitář NTM v Chomutově

Vzhledem k opravám bude veřejnosti přístupný jen první polovina bývalého depa, a to za snížené vstupné. Nově zde bude k vidění výstava věnovaná chomutovskému rodákovi Františku Josefu Gerstnerovi. Byl kartografem, astronomem, technikem a mechanikem, projektantem první koněspřežné dráhy, zakladatelem pražské polytechniky a jejím prvním ředitelem a profesorem, průkopníkem a propagátorem parních strojů a vizionářem v mnoha dalších oborech. Výstava vznikla díky spolupráci s Oblastním muzeem v Chomutově.

Další informace na: www.muzeum-chomutov.cz