V Praze se Noc literatury uskuteční v oblasti Vinohrad, vstup na všechna čtení je zdarma. Letošní ročník nese podtitul „Jedna noc, jedny Vinohrady“ a návštěvníci se mohou těšit na úryvky z 19 evropských knih, které uslyší na netradičních místech v podání známých hereckých osobností. Vystoupí například Taťjana Medvecká, Ivan Lupták, Filip Kaňkovský, Daniela Kolářová, Elizaveta Maximová či Simona Babčáková.

Na všech místech se čte současně, čtení začíná v 18:00 hodin a pokračuje až do 23:00 hodin, vždy v půl a v celou: v 18:30, 19:00, 19.30, 20:00, 20:30, 21:00, 21:30, 22:00 a ve 22:30 hodin. V tomto roce festival pozve návštěvníky například do prostor vinohradských paláců Maceška, Orbis a Flora, do Laichterova domu či krypty kostela Nejsvětějšího Srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad a Ateliérů a dílen Národního divadla. Kompletní informace o všech místech se dozvíte na stránkách Noc literatury Praha.

Unikátní propojení neobvyklého místa, osobité interpretace a literárního textu nabízí nevšední kulturní zážitek a příležitost seznámit se s myšlením současných evropských autorů. Součástí bude již tradičně četba z romské a ukrajinské literatury. Letos je do programu zařazena i nezávislá běloruská literatura a literatura česká.

Noc literatury slyšícím i neslyšícím

Organizátoři projektu usilují o otevřenost vůči co nejširšímu publiku, a proto budou stejně jako v minulém roce na několika místech čtení tlumočena i do českého znakového jazyka a slyšícím návštěvníkům budou nabídnuty minikurzy základů českého znakového jazyka. Záměrem je prostřednictvím uměleckého tlumočení přispět k osvětě o jazyce a kultuře neslyšících.

Noc literatury 2023 míří do českých regionů

V rámci regionů se do organizace festivalu zapojují kromě knihoven také další kulturní zařízení, spolky či divadla. V průběhu let jejich počet stále stoupá a do letošního ročníku se zapojilo více než 80 měst a obcí po celém Česku. Aktuální přehled je k dispozici zde.

Noc literatury 2023 v Praze podpořil Magistrát hlavního města Prahy a koná pod záštitou primátora hlavního města Prahy Bohuslava Svobody a městských částí Prahy 2, 3 a 10.