Už deset let Signal Festival rozsvěcí Prahu a spojuje současné vizuální umění, městský prostor a moderní technologie. Desátý ročník bude podle organizátorů velkolepý. Těšit se můžete na novou trasu, nové instalace i ty nejkrásnější z minulých let.

Festival představí díla designéra a novomediálního tureckého umělce Refika Anadola, japonského umělce Shoheie Fujimota nebo francouzských studií Collectif Scale a AV Extended. České umělce zastoupí známý designér Maxim Velčovský, digitální umělec Ondřej Zunka, nebo umělkyně Pavla Beranová s Terezou Bartůňkovou.

Maxim Velčovský vytvoří pro festival světelnou prostorovou instalaci s názvem s názvem Fyzická možnost smrti v mysli někoho žijícího na Mariánském náměstí, která reaguje na válečné události na Ukrajině.

Refik Anadol představí své unikátní dílo vytvořené z městských dat Prahy v Centru architektury a městského plánování (CAMP). Pro Signal Festival tak vznikne jedinečná instalace, která nebyla k vidění nikde jinde na světě.

Návštěvníci se letos také vůbec poprvé vydají do Vršovic. Těšit se mohou například na podmanivou projekci Creaturae od maďarského videomappingového umělce Lászla Bordose. Promítat se bude na kostel sv. Václava na náměstí Svatopluka Čecha. Vršovický zámeček zase přivítá legendární instalaci CLOUD složenou z tisíce žárovek, která se objevila na prvním ročníku festivalu v roce 2013.

Největší galerijní zóna

„Desátý ročník je oslavou kreativity a umění, jsem proto nesmírně rád, že se k nám přidala řada významných pražských institucí, jako je Národní divadlo, Kunsthalle Praha, Vzlet nebo ČVUT, které první velké výročí oslaví s námi. Pro letošek jsme připravili dosud největší galerijní zónu a bohatý týdenní doprovodný program,“ uvedl ředitel Signálu Festivalu Martin Pošta.

Většina programu je zdarma. Vstupenky ale budou nutné k návštěvě galerijní zóny, která zahrne celkem šest míst. Chybět tam nebude impozantní velkoformátová projekce Erika Anadola (CAMP), hyperrealistické dílo Ondřeje Šunky (Kunsthalle Praha), dynamická hra laserových paprsků od japonského umělce Shozeni Fujimota (kostel u Salvátora), divadelní performance od Laterny magiky (Kateřinská zahrada), instalace mladého pražského kolektivu Tabula Rasa (vršovická kulturní křižovatka Vzlet) a pohyblivá světelná instalace francouzského studia Collectif Scale (Heroldovy sady). Na zmíněné instalace je potřeba zakoupit vstupenku.

Podrobnosti o programu, umělcích, vstupenkách a další informace najdete na stránkách Signal Festivalu 2022.