Tématem letošního ročníku je NEROVNÝ TERÉN. Pojďte prozkoumat nové, pochopit jiné a inspirovat se neznámým.

V osmi expozicích, které se vzájemně prolínají, pořadatelé nabízejí různé formy setkávání na dálku. Propojují umělce a umělkyně z různých generací i míst. Přibližují fotografující a jejich modely nebo objekty. Spojují jednoho člověka s druhým, tudíž známé s neznámým.

„Naléhavěji než kdy dříve zjišťujeme, jak si mohou být lidé odcizeni a vzdáleni bez ohledu na fyzický prostor. Hledáme proto nové cesty setkávání. Pro mezinárodní fotografický festival je aktuální dění nejen hrozbou, ale i výzvou,“ sdělují k festivalu kurátorky.

Co ukazuje pandemie?

„Aktuální pandemie ukazuje, jak se můžeme odcizit, jak vytváříme sami sebe odmítáním druhého. Jak ve stále globalizovanějším světě voláme po budování hranic mezi národy. A to všechno v konfliktu s lidskou potřebou vzájemné blízkosti,” přibližuje přemýšlení o letošním festivalu kurátorka Tereza Rudolf Hrušková.

Umělci festivalu

V několika výstavách se například objeví díla americké filmařky Shelly Silver a české umělkyně Alžběty Bačíkové zaměřující se na video a filmový jazyk. Rakouská fotografka Sophie Thun zase představí své nové práce na společné výstavě s fotografiemi Birgit Jürgenssen, pionýrky feministického přístupu v umění.

Na festivalu představí svá díla také několik současných německých fotografů a fotografek, například Andrzej Steinbach, Heji Shin nebo Kristin Loschert. K vidění budou práce východoněmeckých uměkyň Gunduly Schulze Eldowy, Gabriele Stötzer a Tiny Bara. Výstavy přinesou také nový pohled na české tvůrce Pavla Hečka, Miloše Šejna, Zdeňka Lhotáka nebo Jolanu Havelkovou.