Dvě tradiční velké cyklistické akce - Světová cyklojízda a Pražské cyklozvonění - se pro letošní rok spojily, aby upozornily na význam udržitelné mobility a bicyklu jako dopravního prostředku budoucnosti. Akce se koná za podpory Informačního centra OSN v Praze a zástupců zahraničních ambasád, pořádají ji iniciativy AutoMat a NaKole.

Starty a trasy

K hlavní jízdě, která bude ve 13:00 hodin zahájena z Výstaviště v Holešovicích, se postupně připojí další skupiny, které vyjedou z několika míst po celé Praze. Aktuální program startů, trasy jízdy a program rodinného odpoledne najdete zde.

Pelotony dočasně omezí pražskou dopravu, proto řidiče prosíme o shovívavost.

Cíl

Rodinný den bude završen v A-Parku Ledárnách Braník, kde bude od 15:00 do 19:00 hodin připraven bohatý doprovodný program pro všechny věkové skupiny.

Zdravěji po městě

Akce se poprvé uskutečnila v roce 2007 a jejím úkolem bylo seznámit občany s pražskými cyklostezkami. V dalších letech se z toho postupně stala rodinná hvězdicová cyklojízda zakončená zábavně-sportovním programem v cíli. Na každém Cyklozvonění se hromadně zvoní na cyklistické zvonky, odtud pochází i název této cyklojízdy. Ale vůbec největším posláním je propagace zdravého životního stylu a sportovního ducha. Apeluje se na osobní zodpovědný přístup k životnímu prostředí a možná účastníky dovede k zamyšlení, jak se zdravěji přepravovat po městě.