Slavnosti zahájí premiéra nejkrásnější pozdní hry Williama Shakespeara Bouře. Magickou komedii plnou lásky, pletich, zázraků i odpuštění režíruje autorská dvojice SKUTR.

V pražské premiéře se na nádvoří Hudební a taneční fakulty AMU divákům 13. a 14. srpna představí i slovenská inscenace největší milostné tragédie všech dob, Romeo a Júlia.

Milovníky Shakespeara v originále určitě potěší Sen noci svatojánské v podání Prague Shakespeare Company. O adaptaci hry do moderní angličtiny se postaral scénárista Jeffrey Whitty, který získal cenu Tony a byl nominován na Oscara.

Na programu nebudou chybět ani osvědčené hry z minulých let. Jedna z nejznámějších Shakespearových tragédií Hamlet, příběh o zradě, lásce a odpuštění Zimní pohádka, vynikající komedie v režii Jiřího Menzela Veselé paničky windsorské, příběh plný krásných zmatků Zkrocení zlé ženy nebo sváteční komedie o lásce, intrikách a lžích Mnoho povyku pro nic.

O festivalu

Letní shakespearovské slavnosti jsou nejstarší a největší divadelní přehlídkou pod širým nebem v Evropě zaměřenou na uvádění děl Williama Shakespeara. Vznik festivalu inicioval prezident Václav Havel, když začátkem 90. let otevřel Pražský hrad umělcům. Od roku 2007 se festival odehrává také na nádvoří Hudební a taneční fakulty AMU. Festival trvá od konce června do začátku září nejen v Praze, i v dalších městech.